Gyakori kérdések

Mikor érhetjük el Ön öket?

Hétfőtől péntekig munkaidőben, ill. előre egyeztetett időpontban délután, este és hétvégén is a partnereink rendelkezésére állunk.

Milyen szabályzatokkal kell rendelkeznie egy válalkozásnak?

A cégalapítást követő 90 napon belül a vállalkozás vezetője köteles elkészíteni a vállalkozás szabályzatait és iratmintáit. számviteli politika iratkzelési szabályzat selejtezési szabályzat leltárkészítési szabályzat értékelési szabályzat pénzkezelési szabályzat

Mennyi az egyéni vállalkozás könyvelésének havi díja?

Az árbevétel és a számlák mennyiségének függvénye is, de általában 8.000 ft/ hó

Hogyan tudjuk átadni a számlákat?

A könyveléshez az anyagokat átadhatja személyesen, postán, vagy megállapodástól függően mi elmegyünk érte.

Mit tartalmaz a havidíj?

A könyvelésen és a bevallások elkészítésén túl adótanácsadással és személyes konzultációval állunk az ügyfeleink rendelkezésére.

A NAV támogató eljárása

2017.03.15.

2017-től a NAV nem szankcionál azonnal, hanem először felszólit a hiba kijavitására. Többek között erről is olvashatunk következő cikkünkben.

A NAV támogató eljárása

Ha az adóhatóság a kockázatelemzés során a rendelkezésére álló adatok alapján az adózó vonatkozásában kockázatot tár fel, más hatóságoktól a kockázatelemzés alatt álló adózóval kapcsolatban adatokat kérhet, amelyeket az adott adózóra vonatkozó további kockázatelemzési tevékenységéhez felhasználhat. (Amennyiben az könyvelés adóhatóság az adózót ellenőrzésre nem választja ki, úgy a kockázatelemzés lezárását követően az e bekezdés alapján beszerzett adatokat haladéktalanul törli.)

A feltárt kockázat megszüntetése érdekében az miskolcon adóhatóság

  • a) támogató eljárást indít, vagy

  • b) az adózót kiválasztja ellenőrzésre, 

  • c) illetve bűncselekmény megelőzése, az adott bűncselekmény felderítése, folytatásának megakadályozása érdekében tájékoztatja a NAV könyvelés nyomozó hatóságát.

Az adóhatóság a támogató eljárás keretében

  • a) az adózót felhívja önellenőrzésre, illetve

  • b) kapcsolatfelvételt kezdeményez az adózóval,miskolcon amelynek célja a feltárt hibák, hiányosságok orvoslása az adóhatóság szakmai támogatásával.

A támogató eljárásban való részvétel önkéntes. Az könyvelés miskolcon eljárás keretében rendezett jogsértések miatt szankcionálásnak nincs helye.

A támogató eljárást az adóhatóság jegyzőkönyvvel zárja le. A jegyzőkönyvben fel kell tüntetni a kockázatelemzési eljárásban feltárt hibákat, hiányosságokat, az azok orvoslása érdekében tett intézkedéseket és a támogató eljárás eredményességét könyvelés miskolcon vagy eredménytelenségét.

A támogató eljárás eredménytelensége esetén az adóhatóság elrendelheti az adózó ellenőrzését.

Az adóhatóság az adózót - önellenőrzésre történő felhívás útján - önellenőrzés elvégzésére hívhatja fel, ha az adózó bevallásának adatai és az könyvelés miskolcon állami adó- és vámhatóság rendelkezésére álló adatok alapján az adózó terhére mutatkozó eltérést állapít meg.

Figyeljünk fel arra a tényre, hogy 2017 előtt az önellenőrzésre való felszólítás csak a vállalkozói tevékenységet nem folytató magánszemély adózóra vonatkozott – a 91/B.§-ban, - de 2017-től ezt kiterjesztették minden adózóra!

Az önellenőrzésre való felhívásnak az adózó nem köteles eleget tenni. Az önellenőrzés elmulasztása esetén mulasztási bírság kiszabásának nincs helye. 

Az adózóval szembeni ellenőrzés az önellenőrzési felhívás közlésétől számított 30 nap elteltéig nem kezdhető meg, a könyvelés miskolcon felhívásban megjelölt adónem és időszak tekintetében.

Az elektronikus vagy postai úton megküldött önellenőrzési felhívás tartalmazza

  • a) az adózó nevét, lakcímét, adóazonosító jelét,

  • b) az önellenőrzési felhívással érintett időszakot és az adónem megjelölését,

  • c) vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyek esetében a havi adó- és járulékbevallásra, valamint adatszolgáltatásra kötelezettek bevallása, illetve adatszolgáltatása alapján számított adó alapját, az adót, a visszatérítendő adót, a befizetendő adót, valamint az adatok alapjául szolgáló, az adóhatóság nyilvántartásában szereplő adatokat, továbbá az eltérés összegét.

Tehát a támogató eljárás lényege, hogy a NAV nem ellenőriz, nem szankciónál, hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges, közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosságok kiküszöbölése érdekében.

Ha szükséges, akkor a közvetlen, szakmai segítségnyújtás érdekében felveszi a kapcsolatot a kockázatelemzésen átesett adózóval. Ez gyakorlatilag - a jövőbeni szabályos működés elősegítése érdekében - egy az ügyfélre specializált személyes adószakmai tanácsadás annak érdekében, hogy az adóhivatali segítségnyújtás a már feltárt hibát kijavíthassák és a bevallással lezárt, korábbi időszak hibáinak javítását, hiányosságainak pótlását is rendezzék.

A támogató eljárásban való részvétel ugyan önkéntes, de úgy néz ki, hogy mindenkinek érdemes kihasználnia, hiszen az eljáráskönyvelés miskolcon keretében rendezett jogsértések miatt semmilyen szankciót nem szabhat ki a NAV.

Az adóhatóság a támogató eljárást az adózó által javítható hibák esetében indíthatja meg.

A hibák nagy része valószínűleg hatékonyabban korrigálható az adóhatóság és az adózó együttműködésének eredményeként. 

Az adóellenőrzés megindítására csak akkor kerülhet sor, ha a hibák az adózó által nem javíthatók, vagy nem vállalja az adózó az önellenőrzést, illetve a támogató eljárás eredménytelennek bizonyul.

vissza

Hozzászólások